dinsdag 24 augustus 2010

Verteltas 'Kikker is verliefd'


Rond het boek van Max Velthuijs, Kikker is verliefd, ontworp ik een verteltas. Een verteltas is een kleurrijke tas met daarin een mooi prentenboek. Op de verteltas staat steeds een prent van het boek. De verteltas en de inhoud zijn gemaakt van duurzaam, stevig en wasbaar materiaal. De inhoud van de tas brengt verhalen voor kinderen tot leven.

Het helpt kinderen spelenderwijs, om ideeën, gevoelens en verhoudingen te verkennen. In de tas is materiaal aanwezig om de woordenschat te vergroten. Ook taal, geletterdheid, rekenvaardigheden en wereldoriëntatie kan bevorderd worden.

De verteltassen kunnen gebruikt worden in de klas voor een kringgesprek, de boekenhoek, een verteltafel,… Maar kinderen kunnen de tas ook meenemen om samen met de ouders te genieten van het boekje en te spelen met de spelletjes. Het samen dingen doen en de interactie tussen het kind en de volwassene vormen de kern van het werken met verteltassen.

In de tas zit een jumbolino-spel, een spel memorie, tal van woordkaarten en prenten voor het verhaal na te leggen. De tas bevat ook tal van werkblaadjes waar de kleuters kunnen uit kiezen. Een knuffelkikker zit ook verstopt in de tas, deze kan de kleuter gezelschap houden bij het lezen, spelen en werken. In de tas kan je ook 4 prenten vinden rond gevoelens. Met de kleuter kan je stilstaan rond de emoties blij, bang, boos en verdrietig. In da tas zitten ook 3 informatieve boeken rond kikkers en een nevenverhaal.

Door middel van een heen- en weer schriftje geef ik een woordje uitleg naar de ouders. Ik vertel wat een verteltas is en hoe alles in zijn werk gaat. De ouders kunnen zelf een reactie of opmerking noteren in het schriftje. Zo komen de reacties mijn richting uit.

Op het volgende filmpje kan je het verhaal even beluisteren. Kikker is verliefd.

1 opmerking: